Friday, January 17, 2014

Püha lehm!

Täna õnnestus mul osa saada uskumatust festivalist - Thaipusam. 

Tegemist on Hindu festivaliga, mis toimub kord aastas täiskuu ajal ja seda tähistab Tamil kogukond. Lühike kirjeldus - pühendunud soovivad saada õnnistust ja näitavad oma tänulikust läbides 5km teekonna Sri Srinivasa Perumal Templist Sri Thendayuthapani Templini kandes piimaanumaid ja puidust kärusid.

Kauguses paistab Sri Srinivasa Perumal Tempel, kust jalutuskäik alguse saab.

Kandes piimaanumat
Sri Srinivasa Perumal Templisse ma küll ligi ei pääsenud aga kirjelduste järgi toimub seal siis ettevalmistus. Samal ajal kui "väljavalitu" palveid loeb sätitakse ta valmis palverännakuks. Järgneb nimekiri erinevatest ekstreemsustest (Kui keegi on häiritud siis jätke osa vahele ja jätkake kohe järgmisest lõigust).
- See võib mõnele tähendada paljajalu piimaanuma kandmist.
- Teistel on metall ora torgatud läbi põskede ja puidust lilledega kaunistatud post õlgadel.
- Osadel olid riputatud kas laimid või siis kuldse kuljused konksukestega selja ja/või kõhu peale.
- Igas grupis oli ka üks vapper väljavalitu, kellel oli suur ülakeha ümbritsev konstruktsioon puusadel metall oradega kõhu ja selja külge kinnitatud.
- Teine variant oli lisaks laimidele/kuljustele kõhu peal enda järel vedada konksudega selja külge kinnitatud puidust kärukest, Kavadi.
- Osadele sellest kõigest veel ei piisanud ja nad olid otsustanud paljajalu käimise asemel kanda naelpadjakestega puidust kottasid.






Samal ajal kui osad rongkäiku (kannatusterada?) läbivadhüüavad vaatajad neile toetussõnu. Meestel kes käru veavad või seda tohutut konstuktsiooni ülakeha ümber kannavad on kaasas saatjaskond. Saatjaskonna hulgas on keegi pingiga (juhuks kui mees puhata tahab), keegi kes meeleolu lauluga üleval hoiab (suur enamus olid väga heas tujus, tehti nalja ja tantsiti, isegi oradest hoolimata), keegi tuhataldrikuga ja sõbrad ning pereliikmed moraalseks toeks. Mõningad pealtvaatajad palusid õnnistust ja neid märgistati tuhaga otsaette.

Puhkepaus. Saatjate poolt mudimisel.


Nagu mainisin, meeleolu oli hea. Minu jaoks oligi konflikt - vaatad kuidas inimene kannatusterada läbib ja samal ajal pakutakse sulle vett, banaani ja karrit. Saatjate hulgas oli ka naisi, kes pealtvaatajatele kotikesi snäkkidega jagasid.

Kogu teekonda ma kahjuks kaasa ei saanud jalutada.  Pidin tööle kihutama:) Aga kuuldavasti kestab see festival terve päeva. Grupp grupi järel läbitakse see 5km.

Kohustuslikud puhkepausid fooride taga.

Vapraid jätkub kogu päevaks (vahe on põhjustatud valgusfoorist;)

Ja lõpuks siis ka Püha Lehm, päikse varjus värskendavat pesu nautimas.

No comments:

Post a Comment